На 17 септември 2012, първият учебен ден и празника на София, от 16.30 часа в Американския център в Столична библиотека официално бяха обявени резултатите от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене“ 2012.

Община Белово и Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий-1927г.” гр.Белово получиха специалната награда – ГРАМОТА ЗА НАЙ-АКТИВНИ ЧИТАТЕЛИ
Тази година надпреварата за най-четящ град беше много оспорвана. Според резултатите децата от Русе са прочели най-много книги през лятото, което прави Русе тазгодишният носител на титлата „най-четящ град“. Отново от Русе е и най-четящото дете – това е Даниел Георгиев от 6-ти клас. Той е прочел 213 книги. Непосредствено след него- на трето място се нарежда и Вяря Младенова от град Белово, която е прочела 192 книги.
Най-четена книга за 2012 година е книгата „Мечо Пух“. За това, че позна коя е най-четената книга Силви Кузева от Белово получи и награда. Но наградите не свършиха до тук. Специални награди за четене на книги получиха децата от Белово- книжки от издателство „Фют“.
Гостите, които присъстваха на празника са: Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието и посланиците на детското четене детската авторка Маги Благоева и актьорът Ивайло Захариев