Японският гражданин Юджи Миата,29 годишен,е природозащитник,който обикаля света пеш и засажда дръвчета във всеки град, който посети. Досега е засадил над 3000 дървета и е посетил Китай, Корея, Япония, Тайван, Камбоджа, Тайланд, Сирия, Турция и България, като е изминал пеш над 10000 км.

Следващите държави са Сърбия, Харватия, Словения, Италия, Швейцария, Франция и обиколката ще завърши през 2012 година на олимпийските игри в Лондон/ Англия/. На 20 години студентът Миата претърпява автопроизшествие,при което загиват годеницата и най-добрият му приятел и оттогава той се посвещава на две каузи:опазването на световния мир и спасяването на природата. Идеята и вдъхновението за тях идват от пацифиста Пол Колман, който е прекарал 20 години от своя живот в ходене пеш по света и в засаждане на дървета.

В Белово Юджи Миата беше посрещнат от ВрИД кмета Асен Родев и началника на кметския кабинет Васил Дренков,които проведоха приятелски разговор с пътешественика и му връчиха сувенири .На булевард „Юндола” до трите блока Юджи Миата посади кипарис и получи послание неговите внуци от Страната на изгряващото слънце след години да посетят Белово и да мерят ръст с дървото,което тук е посадил техният дядо. Гостът разгледа 204 годишната църква ”Свети Георги”  и скалния манастир ”Св.св. Кузма и Дамян” в село Голямо Белово.